Contact Us
Address: 103 Reade St, New York NY 10013
Follow Us

Blog

Diet Chef
Aktualności
pudełkowa dieta wegańska

Dieta wegańska – co zamiast mięsa?

Dieta wegańska to moc korzyści dla zdrowia oraz szansa na odkrycie nowych smaków. Rosnąca ilość roślinnych produktów sprawia, że ułożenie ciekawego i wartościowego menu roślinnego jest coraz łatwiejsze. Z jakich opcji mogą skorzystać te osoby, które chcą przejść na weganizm, lecz nie wyobrażają sobie życia bez pożywnego i smacznego kotleta?

Roślinne zamienniki mięsa wkraczają na polski rynek, a grono ich zwolenników stale rośnie. Nie brak też tradycyjnych rozwiązań, dzięki czemu każdy z nas może z powodzeniem zastąpić mięso produktami pochodzenia roślinnego. Przepisy na roślinne kotlety chętnie uwzględniają obecność tofu, który jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów sojowych, oraz seitana, z którego mogą powstać wegańskie kotlety, rolady i gulasze. Wielkim powodzeniem cieszą się też przepisy na roślinne kotlety z ciecierzycy, grochu lub soczewicy. Alternatywą dla mięsa może się też okazać fasola, z której przyrządzimy wiele wspaniałych przysmaków. Ryby z powodzeniem możemy zastąpić takimi warzywami, jak ryba czy seler. Odpowiednio przyprawione, zastąpią nam zarówno smażone ryby, jak i inne przekąski z owocami morza. Dużą uniwersalnością wykazują się też boczniaki, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzają się one jako główny składnik wegańskich kotletów schabowych, ich obecność chętnie uwzględniają przepisy na wegańskie zamienniki ze śledziem. Cennym wsparciem dla każdego, kto fascynuje się kuchnią roślinną, będzie też chlebowiec (jackfruit). Świetnie sprawdza się on w daniach kuchni meksykańskiej, może nam też z powodzeniem zastąpić szarpaną wieprzowinę.

Dieta wegańska to wiele możliwości i bogactwo smaków. Kto lubi smak mięsa, a chce jeść zdrowo, ten z powodzeniem zastąpi ulubione dania roślinnymi zamiennikami. Możliwości jest sporo, dzięki czemu znalezienie ciekawych alternatyw staje się dla nas prostym i przyjemnym zadaniem.